Eğitimden öte... Karakter meselesi / Mesut Ünal

Eğitimden öte... Karakter meselesi / Mesut Ünal

Karakter; inanç ve geleneğin toplumun genlerine sirayet etmiş davranış biçimidir. Bu nedenle milletlerin kaderini hükümetler değil, milletin karakteri tayin eder. Milletler; heveslerine göre değil, karakterlerine uygun yönetim biçimi ile idare olunur. Milletler; inanç ve geleneklerine uygun kanunları benimser, kurum ve liderleri sahiplenir. Milletl...eri aynı hedefe harekete geçiren temel faktör de karakterleridir. Karakteri sağlam milletler yıkılmaz. Milletler; önce karakterlerini kaybederler, sonra sahip oldukları her şeyi.

Eşyanın kıymetini kalitesi, insanın değerini karakteri belirler. Kalite; mal veya hizmetin beklentileri karşılama yeteneğidir. Kaliteli mal piyasada ‘marka’ olur. Marka malın; fiyatı, değeri ve özellikleri insanı şaşırtmaz. Karakter sahibi insan da marka mal gibidir. Onun, sözü ile yüzü aynıdır. İki ayrı zaman ve mekânda karşılaştığınızda şaşırmazsınız. O yalan söylemez. O menfaat için sözü eğip bükmez. Kaş-göz işareti yapmaz. İstihza etmez, zanda bulunmaz. Milletine ihanet etmez. Dostunu; düşmanına şikâyet etmez. Yoldaş olsanız; yolda bırakmaz. Kardaş olsanız; darda bırakmaz. Karakter sahibi insan; mümin insandır.

Kalitesiz eşya ve karaktersiz insan birbirine benzer. Her ikisi de ihtiyaç duyduğunuz da, sizi yarı yolda bırakır. Kalitesiz eşya göründüğü gibi mukavim değildir. Ödediğiniz ücrete mukabil hizmet sunmaz. Karaktersiz insan da verdiğiniz emek ve gösterdiğiniz ilgiye layık değildir. Karaktersiz insan; menfaatperesttir, yalancıdır, sözünde durmaz, hem arkadaşlarına hem kendine hıyanet eder. Ona güvenemezsiniz. Kalitesiz eşya evinizde, karaktersiz insan sinenizde yüktür. İkisisni de; attığınız zaman kurtulursunuz ancak.

 Mesut Ünal

25 Haziran 2015/ Yalova

 

 

 

Tags